Dec 26, 2011

The Mum to Be Experience 29th weeks



Tik-tok, Tik -Tok, cepat betul masa berlalu. Now Im already 29th weeks @ 7 month + pregnant. Siapa yg pernah melalui pengalaman mengandung mesti rindukan setiap special moment ms baby dlm perut. It is the most special moments women can experience and no man will ever! hehe, guys....jgn jeles k =P.

anyway i hv a song that i like to share with my baby cos i love her so much. (yes she's a gurl) beautiful song for Anna, by christina perri titled 'a thousand years'. Yeps, i love her for a thousand years... dedicated to all momma to be out there! luv ur child cos they're most precious god given.

just to share, bermula dari 28th weeks, baby kita dah start listening, even memorizing, brain functioning. Baby akan dgr suara ibunya bila bersuara, boleh mendengar musik/bunyi berhampirannya, (kalau dia tk suka, mybe dia akan kick like mad, thee hee hee) Sesetengah study ada mendedahkan terdapat memori2 yg tidak dpt dijelaskan oleh sesetengah org (even adult) yg boleh terimbau musik kegemaran ibu mereka (mcm dejavu) ketika akhir trimester.

If u think or have heard about education before birth, now is the time, sy suggest kita solve math problems, makan kacang badam yg boleh membantu brain function sejak dalam rahim. siapa tk nk baby genius kan?

baby akan react first dgn suara ibunya setelah lahir, compare to ayahnya (mybe it takes around 15 days to recognise his father) haha, kesian. Logiknya, baby spend more time wth her mom kan (ms dlm womb)

selain tu, all mommas, try to find peace in ur heart, sbb miraclely , ur baby can connected to u if ure feeling stressful, murung etc. (thats explain premature birth - lahir tk cukup bulan) poor baby, kalau kita rasa sedih she can feel it too, so be happy mums!

okes, ive been reading lotsa artikel, and books bout pregnancy, later on sy akn share lagi. Lepas ni nk cari reading material for pantang. I just found out, chinese cara dorg pantang ialah minum alkohol called Dom. Our chinese fren pun pakai bengkung like ours yg byk tali. nice eh?

more to share =)

Oct 12, 2011

Tips Laman Rumah cantik - do's n dont


Disebabkan laman di rumah saya semuanya telah disimen dgn tiles demi memuatkan beberapa bijik kereta, jadi impian untuk memiliki laman impian di rumah cuma tinggal mimpi dalam mimpi.
Container garden? maybe. tapi teringat sorang lecturer sy dulu yg cukup tak suka tanaman dalam pasu. kenapa? kesian kat pokok tuh, 'kebebasan'nya terbatas.

anyway, ini tips saya (kalau mengikut laman impian perspektif saya)

DONT's

1 - Saya tak faham kenapa orang suka tanam pokok mangga dalam halaman rumah (rumah teres khususnya) paling saya tak faham di bahagian hadapan rumah. Sedikit yg saya faham mungkin apabila pokok itu besar nnti ia bakal dinikmati hasilnya oleh ahli keluarga dan sanak saudara malah jiran jemiran. (Sungguh murni impian itu) tetapi dari sudut kekemasan dan kecantikan laman? lets just leave it to dusun kat kampung yang lebih sesuai lokasinya.

2 - Kitchen Garden. Atau nama lain Herbs Garden. Memang menarik bunyinya, terutama bagi surirumah yg suka memasak menggunakan tanaman herba pilihan, mudahlah jika ditanam di kawasan rumah. Paling selalu nampak pokok pandan (pandanus spp) dan serai (Cymbopogon citratus). Jika anda mempunyai laman yang luas di belakang rumah, silakan. Di hadapan rumah? Macam kebun sayur rupanya nanti.

3 - Koi pond, kolam ikan atau waterfeature berupa air terjun etc. Anda tinggal di rumah teres lot tepi yang luas lamannya sehingga boleh memuatkan 8 kereta sekaligus? My advice, jangan letak kolam anda itu berdekatan peti pos rumah atau jauh dari bangunan rumah anda. Kenapa? siapa yang mahu menikmatinya kalau bukan anda?Ini kerana kolam yang dibina itu wajarnya untuk dinikmati ketika anda bersantai di rumah, terutamanya yang terdapat feature waterfall yang menghasilkan bunyi yang menyenangkan. Ataupun yang mengandungi ikan-ikan yang berenang di dalamnya yang memberi visual relaxation pada anda. Kalau letaknya hampir 1km dari bangunan rumah anda? lebih baik pergi taman tasik perdana aje.

4- nnti sy smbung....

Sep 24, 2011

While U Still Can



have ever thought, what r u doing in this life?

u wake up.
u take a bath.
u dress up.
u get to work.
u work.work.work.work n work
days over. u get home.
u take a bath.
u go to sleep

oh yeah. u also eat 3 times a day. or only two if u make it brunch at almost noon.

or.
u might have a kid.
a husband.
that should change how u experience life.

whatever is.
i'll say.

enjoy ur life.