May 14, 2012

First timer mom

Being a new mom put me through many experiences .Sometimes ada little things yg kita miss while taking care of our little one. Kat sini saya nk share things yg first timer mom might think or do or need to know for their first baby. Like me =)

Comfort for my baby

1- Bila pakaikan stokin baby, mitten atau booties tgk atau masukkan jari2 kita dlm tu dulu utk pastikan takde bendasing yg mybe akan hurt tangan n kaki comel baby kite.
Lagi satu kalau nk beli seluar jeans atau seluar khakis utk baby or toddler beli yg ada getah n button kt bhgn pinggangnya, so kita boleh adjust bila perut anak kita start buncit n tmbh sihat kan haha. Ada juga jenis seluar yg hujungnya dilipat sedikit dn dijahit which is bonus, bila dh anak dh tinggi sikit masih boleh pakai lg, dgn cara buka jahitan yg dilipat tuh 😉

2 - Lampin pakai buang/diapers @ most call it 'pampers' (brand ni dh tk jmpe di pasaran tapi dah lekat jadi sebutan) My anna pakai purata 6 pieces per day, kalau pack besar 64 pcs size S jenama drypers cost rm33. 6pcs per day x 30 days = 180 pcs. So 3 pack besar rm33 x 3 = rm99. Lebih kurang rm100 lah utk kos diapers sebulan.

Saya suka jenama drypers, especially yg baru ni cos tape dia jenis flexi-tape yg adjustable dan takde gam kuat yg suka tercabut bila kita tarik sket. Pet-pet pun sometimes sy beli sbb harga dia murah sikit dari drypers dan kualiti dia just nice.

My anna start tuka diaper dari size newborn to size S masuk pertengahan bulan ke 2, n berat dia waktu tuh 4.9kg.

3- Rocker - mgkin brg ni bukan keperluan, tp sy dah dapat as a gift, sebenarnya saya rasa sangat berguna! My anna suka duduk kt rocker ni after feeding sambil mengadap disney junior channel. Dia akan senyum n gelak sorg2 layan tv, while saya got time to do housechores (watching her now n then)

Feeding my baby

1- Breastfeed - alhamdullillah till now my anna is fully breastfeed. And till now she is healthy and fit. For those yg first few days after delivery, dont despair n quit, sbb sy pun dapat breastfeed my anna on fifth day  lepas terusan beri dia hisap, utk stimulate susu. On 4th day dah keluar kolostrum susu kuning awal yg sangat bagus sbb banyak khasiat utk baby, tho tk banyak, tapi good sign, sbb susu kita dah keluar. Masa susu sikit tuh sy feed dia jugak dgn susu anmum sbb takut dia lapar. Saya minum susu kambing n horlicks utk bagi susu berkhasiat ms breastfeed plus bnyakkan susu.

Now, saya dah blaja pam susu guna breastpump n macammana nak store susu dgn cara yg betul. Nak infos yg sangat berguna tgk kat sini especially for working mommas yg tak nak our babies terputus khasiat susu BF.

Travel for my baby

 1- Stroller n baby seat! Luckily anna is the first baby in our family n first cucu! Lucky her, she got both as a gift and i got set of car seat and stroller brand sweet cherry, which fit my taste. Seat stroller tuh bole dibuka supaya kita boleh attach carseat, kalau kita malas nak bawak dua-dua stroller n carseat. So bole bwk just carseat n frame stroller, jimat space dlm kereta. But dont forget adapter. Carseat harganya rm240 n stroller cost around rm459. Sbb saya dh terbeli separately, so hrga dia mahal sket, but if beli both trus bole dapat around rm621. Design dia ada cam brand quinny yg feymes dari dutch. Tapi sbb quinny is out of my budget, sweet cherry will do just fine for me.
SCR6 -Sweet Cherry

Stroller ni aluminium lightweight frame, agak besar sket but kukuh. Ada tiga roda, senang nak maneuver (senang nk 'memandu'). But kelemahannya, frame dia yg besar makan space dlm kereta, n for me still heavy to carry.(tho 'lightweight')

 2- Jenama Maclaren n Peg Perego also feymes, sape dont mind spending for ur kid bole survey brand ni, most parent suka cos its much easier to handle, senang nk lipat masuk kereta. Tp usually harga dia start dari rm1k, so kalau dpt less than that,consider lucky u, heheh. While quinny ada peminatnya tersendiri, unique design beroda 3. Try tgk sini, bole dapat at a very reasonable price.

rites, cukuplah utk this post, lepas ni bole story pasal adat tradisi ibu2 zaman dulu yg masih diamalkan sekarang. Especially orang jawa cam mak saya suruh saya amalkan hehe. Boleh sharing. okes -

7 comments:

Aspen @ MyLovelicious said...

Ned,mn nk dpt sweet cherry tu?

gadisBunga™ said...

ned. PM me your number. dah kompius which one nih. becoz i changed my number as well. ;D

*

it's good that u continued trying to bf anna. my SIL gave up on the first day. kesian Shifa'.

Nedfatin said...

Eta,kat kedai baby sek 13 ada, dekat2 kedai baru area tutti frutti tuh. Tp tgk stok juga.kalu nk cpt gi kedai manjaku baby kt bangi

Pid,t aku pm

cikceriacorner said...

salam ned...hii..miss u..best baca cite ko..lama la kita xjumpe..anna da besau da..mesti comel dia..hehhe

Nedfatin said...

Hi teq, nnt kalu aku g putrajaya lg, kita jmpe ye, aku bole pickup ko, kt g minum2 kt tmn warisan ek, aku tk sempat g aritu hehe

MakeUpArTy's said...

salam ned..pekabo? anna chat? ati pn masih full bf kt bby. ari ni umur dia genap 9 bln. kitorg pki scr 5&7 b4 dis. beli yg 2nd hand je tp stil elok. tp berat n mkn ruang. dia dh bleh duduk ni, pkai buggy je beli kt warehouse sale my dear. sgtla practical n ringan. 3x setahun sale dia. tho carseat scr tu stil pakai lg

Nedfatin said...

Hi atie,wa da 9 bulan mesti dah merangkak n berdiri kn, bila warehouse tu atie n kt mane, kot2 bole g sana nnti. Lm tk jmpe still buat makeup lg ker?