Sep 21, 2012

Pooping baby - worried mom

Googling psl poop. Ckp poop kot sebab bunyi kiut sikit dari sebut t***. heheh.

Hari ni cukupla seminggu anna berak berterusan dari hari ahad. Yg buat risaunye, dia berak setiap kali lepas feeding, tk mcm sebelum ni, once or twice a day. Sekarang ni dia berak hmpir 10 kali sehari.

X pasti if dia diarrhea, sbb kdg2 poop dia nmpak sama mcm sebelum ni n tk brape cair. Doc ckp she will b ok as long as dia x demam, x throw up, n poop dia tkde blood n make sure dia x dehydrated. Cara nk tahu baby x dehydrated, cubit kulit dia, kalau kulit dia tk turun balik means dia dh kurang air. Boleh check diapers juga tgk dia kencing mcm biasa atau tidak. Kalau sikit sgt tuh means dia dehydrated.

So itula sbbnye this few day sy sibuk gooling psl baby pooping pattern. Hasilnya ada 3 teori;

Teori melayu konservatif: baby nk beralih bulan @ peralihan bulan. Mengikut kebanyakan org tua kita, baby yg selalu berak adalah sebab nk bertukar bulan. Ada juga yg kata sebab baby nak pandai atau tambah ilmu. *baru found out org putih panggil teori yg sama sebagai growth spurt (GS)

Teori melayu moden n omputih: Samaada baby nk tumbuh gigi, atau baru nk blaja mkn solid food atau food allergy. Dan mungkin juga lactose intolerant bg yg menyusu susu formula dan mungkin juga kalau bf, something yg mommy mkn tk kena dgn perut dia.

Teori foremilk n hindmilk: kalau nk tahu psl ni klik Sini. Baru saya tau rupa2nya susu ibu boleh buat bowel movement immediately lepas breast feeding. Sebabnya foremilk adalah susu yg cair yg keluar dulu sblm hindmilk yg pekat di belakang breast kita. Dua2 pun penting, tp bila tk balance, bolah menyebabkan baby cepat berak, gassy, colic dan even explain kenapa kdg2 baby kita berak kaler hijau (sbb terlebih lactose). Cara nk elak perkara ini berlaku, biarkan baby kita nenen lama sikit sampai susu hindmilk tu keluar ataupun pump out susu foremilk tu sikit bagi kes ibu yg terlebih susu selalunya bekalan susu foremilk berlebihan. Ingat kedua2 nya penting, foremilk ada kandungan laktosa yg membantu perkembangan otak dan memberi tenaga, sementara hindmilk membantu pembesaran dan mengenyangkan baby.

Byk jugak teori ni ye. Jadinye sy buat kesimpulan nk wait till this sunday if dia might poop normally. Meanwhile also cuba guna teori ketiga utk balancekan pemberian susu ibu dgn betul.

Lagipun tgk anna nih asyik gelak terkekek2, mcm gelakkan sy yg tgh risaukan dia, haha. So far
demam n vomit tkde lg. lethargic atau lembik pun tak, aktif cam biasa.

Any updates will info here.

Just 4 sharing. Adios.